Ahşap ve Demir Boyaları


Dünyayı ısıtan en eski ısınma aracı güneştir. Güneş, 149,5 milyon kilometre mesafeden ışınlarını yaymaktadır. Gözle görülebilen direkt ışınlarının yan ısıra enfraruj ışınlarıyla da yeryüzünü ısıtmaktadır. Fakat insanın ısınma gereksinimini karşılamak üzere doğrudan ısınma aracı olarak dezavantajlar sunmakta. Gece ve gündüz farkı, ahşap ve demir boyaları ahşap boyamalar demir boya bulutlanma, mevsimler sürekli ısı sağlanmasını engelliyor. Fakat günümüzde geliştirilen teknolojilerle iyi izole edilmiş konutların kalorifer sistemleri termik bir solar tertibat ile desteklenebilir.


Her ne kadar birden fazla yakıt türüyle çalışan sobalar olsa da, örn. Solar veya soba (solar ve yağ veya odun veya gaz) veya hem odun hem de gaz ile çalışan kombiler, ya da her türlü yakıtın uygun olduğu klasik sobalar (odun, kömür), daha büyük tesisler sadece büyük sanayi santrallerinde kullanılabilir.
Tek Yerden Isınma

Oda ısınmasının en basiti kuşkusuz tekil ısınma araçlarıdır. Bunların gayeleri doğrudan bulunduğu çevreyi ısıtmaktır. Açık bir şömine, kapalı bir ocak (seramik ocaklar vs.) veya elektrik prizine takılarak çalışan tek kaloriferdir. Ayrıca ısı yayan, ışın yayan veya ısıyı depolayan elektrikli sobalar da mevcuttur.
Merkezi Kalorifer
Merkezi kaloriferler enerjiyi bir veya birden fazla oda veya konut için merkezi bir yerden ısıya çevirirler.
Sıcak Su Kaloriferleri
Sıcak su kaloriferleri merkezi bir yerden suyu ısıtarak gerekli yerlere borular vasıtasıyla pompalayarak ulaştırırlar. Sıcak su içinden geçtiği kalorifer peteklerini de ısıtarak bulunduğu mekana ısı yayar. Burada soğuyan su tekrar dönüş demir boya demir boya kimya demir ve boya borularından geriye ısı üreticisine gönderilir. Sıcak su kaloriferleri 30 °C ve 90 °C arasında çalışır. Bu sistemde sıcak su, kalorifer peteklerine olduğu gibi yerden veya duvardan ısıtmalı sistemlere de aktarılabilir ve ısısını buralarda verir.Uygun tertibat döşenmesi ile sıcak suyun çıkardığı buhardan da faydalanılabilir.Bu tertibatı da genel olarak yapi marketleri nde bulabilmeniz mümkündür.Sıcak su kaloriferlerinin verimli kullanılabilmesi için hidrolik bir destek gerekir. Bunun için öncesinde boru ağının hesaplaması yapılır. Bu destek genelde yönetmeliklerde var olduğu halde pratikte her zaman uygulanmayabiliyor.Günümüzün konutlarının su sistemlerinde genellikle hidrofor kullanılmaktadır.
Sıcak Hava
Sıcak hava içinde bulunulan odadan alınıp ısı taşıyıcısına aktarılır. Burada ısınma otomatı tarafından üretilen sıcak hava kanalları vasıtasıyla odaya dağılır.



Halı ve Kilim


1. Halılar ve Yolluklar
Halı denince genellikle Hint, Avrupa ve Asya halıları şeklinde bir gruplandırma yapılabilir.Asya halıları arasına Türk halıları ve kilimleri de girebilir. Asya tipi halılar çerçevemsi dokuma tezgahlarında el ile dokunarak üretilir. Avrupa



tipi halılar makinelerden oluşan dokuma tezgahlarında üretilir. Bunlar normal boyutlarda halılardır. Daha küçükleri, dar ve uzun halı ve kilim osmanlı halıları orta asya kilimleri olanlar da vardır. Eni dar ve uzun olanlara yolluk denir. Yolluklar daha ziyade koridorlorda, girişlerde, hollerde ve benzer dar ve uzun mekanlarda kullanılmak üzere üretilirler.Üretim yeri ve malzemeleri hakkında detaylı bilgiler yapimarketler inden öğrenilebilinir.
2. Kilimler
Kilim kelimesi Türkçeye Fars dilinden gelmiştir ve kökünün sermek veya yaymak kelimesinden geldiği düşünülmektedir. Bilindiği üzere dokuma, yapıştırma vs. şeklinde birçok halı üretme tekniği vardır. Kilim, dokunmuş ve nispeten ince bir cins halıdır. Diğer halılara nazaran farklıdır çünkü çözgünün içinden geçen iplikleri (yün, ipek, kıl, karışım yünler ve benzerleri) kilimde yaratılacak olan motifi (veya deseni) teşkil eder. Dünya güzeli Eşme kilimleri güzel bir örnektir. Avrupa goblin dokumacılığı bu anlamda kilim dokumacılığına benzemektedir. Kilim, Anadolu toprakları haricinde eskiden olduğu gibi halen Orta Asya, Asya, Kafkasya, Balkanlar ve bazı diğer bölgelerde de üretilmektedir. İnce kilimler aynı zamanda duvar halısı, dekoratif yaygı, koltuk örtüsü vs. olarak da birçok yerde tercih edilmektedir.
3. Bir çeşit ve özellikleri
Özel bir dikkati kullanılan birçok teknik arasında CİCİM, ZİLİ veya SUMAK Tekniği ile dokunan nadide kilimlerimiz hakediyorlar. Kilimin dokunmasında yün, tiftik, ipek, pamuk, keten, naylon, perlon ve hatta altın ve gümüş dahi belli oranlarda dahil edilip kullanılıyor.
4. Avrupa halıları
Aslında Avrupa halıları Anadolu halılarının ve diğerlerinin taklit edilmesiyle başlamıştır. Bunlar makinelerde dokunmaktadır. Özellikle de daha iyi olanlar jakar makinelerinde dokunmaktadır. Sayıca daha fazla üretilenler ise tafting (ya da tufted) denen halılardır. Bu tür halılar için daha önce bahsettiğimiz jüt veya polipropilenden altlık oluşturulur ve altlığın içinden birbirine çok yakın şekilde geçirilen yüzlerce iğne ile istenilen uzunlukta ilmikler oluşturulur. Bu ilmikler halı elde edildikten sonra kesilir ve istenilen uzunlukta havlar oluşturulur. Bu tür halıların maliyeti el dokuması halılara nazaran daha az olsa da ömürleri de nispeten daha kısadır.
5. Diğer halı türleri
- Havsız, ince ve düz halılar: inek (veya keçi kılından) yolluk, merdiven halısı vs.- Daha ucuz halılar: baskılı, hayvan, çiçek veya soyut.- Pelüş halılar: Brüksel, Velours, Tournai, Wilton ve Axminster halıları vs.

Prefabrik Ev paylaşım.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook